Placuszki „cytrynowa chmurka”

Delikatne i lekkie placuszki to wspaniała propozycja by smacznie rozpocząć weekend, a nawet każdy dzień w tygodniu. Ciasto nie potrzebuje proszku do pieczenia, ani tłuszczu, na którym się je smaży - część placuszków smazyłam na odrobinie oleju, część bez i te smażone "na sucho" było zdecydowanie lepsze i bardziej puszyste, dlatego dobra patelnia przy robieniu pancakes to podstawa :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


Składniki mokre:
2 jaja (oddzielić żółtka od białek)
3/4 szklanki serka wiejskiego z zalewą (ok. 160g)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka rozpuszczonego i przestudzonego masła

Składniki suche:
75g mąki pszennej
1 łyżka skórki otartej z cytryny
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli





W misce wymieszać żółtka z serkiem wiejskim, sokiem z cytryny i masłem, odstawić. Do drugiej miski przesiać suche składniki i wymieszać ze skórką z cytryny, połączyć suche składniki z mokrymi (masa będzie zwarta). W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na stywną pianę, dodać do piany wcześniej przygotowaną masę i bardzo delikatnie wymieszać.

Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, kłaść 2 łyżki ciasta i rozprowadzać je, tworząc placuszki, smażyć z obydwu stron na złoto – można podać je z syropem klonowym, lemon curd, albo tak, jak ja – z resztą serka wiejskiego i syropem z agawy.

Przepis na te placuszki znalazłam w książce „Pancakes” Adrianny Adarme.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Placuszki „cytrynowa chmurka”
  • Placuszki „cytrynowa chmurka”

0 komentarzy