Placuszki dyniowe

Dzisiaj ruszam z dyniowym maratonem. Mam kilkanaście kilo dyni w progach swojego domu i zamierzam zrobić z nią wszytsko, co tylko jest możliwe. Obiecuję, że w najbliższym czasie będę Was zasypywać dyniowymi przepisami, ale wiem, że wielu osobom to się spodoba :) Zacznę od dyniowych placuszków, które są delikatne w smaku i lekkie, ale nie mdłe. Mają w sobie mało mąki, dużo dyni i smak, który przypadnie do gustu każdemu dyniowemu koneserowi :) Przepis wymyśliłam sama, robiąc "na oko", jednocześnie zapisując proporcje.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 7 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


250g obranej, pokrojonej w kostkę dyni (ja miałam Hokkaido)
50g dowolnej mąki
50ml mleka
łyżka cukru
pół łyżeczki cynamonu
jajko





Dynię lekko obgotować w wodzie. Odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub przterzeć przez sitko.

Do dyni dodać mąkę, wbić jajko, dodac cynamon, mleko i cukier, dokładie wymieszać łyżką na gładką, rzadką masę.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju tak, aby tylko lekko zakrył powierzchnię patelni. Kłaść łyżką masę i lekko rozpłaszczać. Smażyć na średnim ogniu, aż będą zarumienione.

Z podanej porcji wychodzi około 7 placuszków, można je podawać z kwaśną śmietaną lub posypane cukrem pudrem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!