//

Placuszki z kukurydzą

Kukurydziane placuszki z kukurydzą - nie dość, że atrakcyjnie wyglądają, to jeszcze dobrze smakują. Ja swoje placuszki podałam z syropem z agawy, ale tylko dlatego, że syrop klonowy po prostu nam się skończył. Myślę, że te placuszki to dobra, słodka propozycja zarówno na śniadanie, jak i na kolację.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 13 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


Kukurydza:
8 łyżek ziaren kukurydzy + trochę do posypania na patelni
1 łyżka masła

Składniki suche:
150g mąki pszennej
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki mokre:
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250ml mleka





W rondelku rozgrzać masło, wsypać 8 łyżek kukurydzy i smażyć ok. 5 minut, aż wydobędzie się aromat, zestawić z ognia. Do miski przesiać wszystkie suche składniki. W drugiej misce roztrzepać jajko z ekstraktem waniliowym, wymieszać z mlekiem. Połączyć suche składniki z mokrymi, dodać usmażoną kukurydzę i wymieszać.

Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, wsypać po łyżce ziaren kukurydzy w trzech miejscach i na nie wylać porcje ciasta – ciasto będzie rzadkie, więc łatwo samo rozprowadzi się po patelni. Smażyć z obydwu stron na złoto, usmażone placuszki przekładać masłem, podawać z syropem klonowym lub miodem – słodki dodatek jest jak najbardziej wskazany!

Przepis pochodzi z książki Adrianny Adarme „Pancakes”.

nalesniki żółte



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Placuszki z kukurydzą
  • Placuszki z kukurydzą