Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

Ta polędwiczka to prawdziwy hit poprzedniego tygodnia. Sos kurkowy wdziera się przebojem w każdy nasz obiad, kiedy tylko w naszym domu pojawiają się te pyszne grzyby. Moim zdaniem są bardzo uniwersalne - pasują i do mięsa i do wegetariańskich dań (np. do makaronu, który Wam przedwczoraj pokazywałam) i do najbardziej szlachetnych mięs, jakie lądują na naszych talerzach. Tym razem do tej potrawy najlepszym wyborem okazała się prażona kasza gryczana.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2-3 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 wieprzowa polędwiczka
sól, świeżo mielony czarny pieprz
oliwa

Sos:
180g świeżych kurek
1 średnia, biała cebula
3 łyżki masła
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
200ml śmietanki kremówki (18% lub 30%)





Polędwiczkę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na plastry (medaliony) grubości ok. 1,5 – 2 cm, ułożyć na płasko i delikatnie rozgnieść spodem dłoni, z obu stron oprószyć solą i pieprzem i posmarować oliwą, odstawić.

Kurki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić, większe posiekać, a mniejsze zostawić w całości. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać kurki, oprószyć szczyptą soli i dusić aż odparuje z nich płyn. Wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku i podgrzewać aż sos lekko zgęstnieje, zestawić z ognia.

Patelnię grillową mocno rozgrzać, położyć plastry polędwiczki i smażyć z każdej strony ok. 2 minut – aż się zarumienią. Usmażone mięso włożyć do sosu, podgrzewać razem ok. 2 minut, a następnie podawać od razu.

To danie polecam podać z kaszą gryczaną i buraczkami marynowanymi.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym
  • Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym
  • Bardzo smacznie to wygląda :) Ja ostatnio robiłam w sosie pieczarkowym i dynią. Wyszło również bardzo pysznie :) Teraz sezon na grzyby więc warto je wykorzystywać! Polecam w połączeniu z dynią. Do tego dobrze przyprawione mięso i obiad gotowy ;)