Pomarańczowe nogi z kaczki z wolnowaru
2-4 nogi kaczki
sól, pieprz do smaku
1 słodka pomarańcza z grubą skórką
125ml bulionu (wywaru, rosołu, etc.)
100g ulubionego, naturalnego miodu (u mnie lipowy) - rozpuścić jeśli nie jest płynny
50ml dobrego słodkiego lub półwytrawnego wina
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
2 goździki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Do zagęszczenia sosu:
10g masła + 10g mąki pszennej
Nogi kaczki opłukać, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, obsmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor (po 4 minuty z każdej strony).
Pół pomarańczy pokroić ze skórą w plastry, z drugiej połowy wycisnąć sok. Plastry ułożyć w wolnowarze. Usmażoną kaczkę włożyć do wolnowaru, zalać bulionem, sokiem z pomarańczy i winem, dodać wszystkie przyprawy i zioła i polać mięso miodem.
Wolnowar zamknąć pokrywką, nastawić gotowanie HIGH 6,5 godziny.
Kaczkę przełożyć na talerze, sos z naczynia odcedzić na sicie do miski lub szklanki. W rondelku rozpuścić 10g masła i wsypać 10g mąki pszennej, chwilę razem smażyć, a następnie wlać sos, mieszać podgrzewając, aż zgęstnieje. Gotowym sosem polać mięso. Podawać od razu z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami i buraczkami marynowanymi.
*Sosu na zdjęciach nie widać, ponieważ w trakcie sesji zdjęciowej, sos dopiero przygotowywałam.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!