Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Pomarańczowy ekstrakt do ciast

Domowy wyrób... co mogę, to wymyślam i robię w domu, bo przecież po co korzystać ze sklepowych chemikaliów, jak można w łatwy sposób zrobić coś wlasnoręcznie?

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


1 pomarańcza z grubą skórką
2 łyżki cukru
100ml wódki lub rumu dobrej jakości





Pomarańczę sparzyć i dobrze wyszorować, pokroić na niej skórkę na części i zdjąć.

Skórkę pomarańczową oczyścić z białych, niepotrzebnych części odkrajając je, a pomarańczową część pokroić w drobną kosteczkę i umieścić w buleteczce. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do skórki i wsypać cukier, wstrząsnąć i postawić na grzejniku na kilka godzin, aż cukier się rozpuści.

Po tym czasie zalać całość alkoholem, wstrząsnąć i przechowywać w lodówce. Taki ekstrakt można używać do robienia ciast, jak i do lukru.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pomarańczowy ekstrakt do ciast
  • Pomarańczowy ekstrakt do ciast