Popękane ciasteczka czekoladowe

Od dawna przymierzałam się do tych ciasteczek, jednak wciąż było mi nie po drodze. Kiedy jednak dostałam do zrecenzowania książkę "Wielka księga gotowania", stwierdziłam, że będzie to drugi przepis po zupie klopsikowej, który wypróbuję. Musze przyznać, że te ciasteczka wybitnie nam smakowały, nie były chrupiące, kruche-kruszące, jak większość, które do tej pory jadłam. Były z wierzchu lekko twarde, a w środku mięciutkie, no i ten wygląd... są przeurocze :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
20 sztuk
Czas przygotowania (min):
15 + chłodzenie
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


2 łyżki masła
90g gorzkiej czekolady (u mnie 74% kakao)
190g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do piczenia
szczypta soli
2 jajka
220g cukru białego
1 łyżka espresso
opcjonalnie: 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
cukier puder do obtaczania





Szklaną miskę umieścić na garnku z wodą (tak, by miska nie dotykała wody), włożyć masło i czekoladę i mieszać, podgrzewając, aż masa całkiem się rozpuści, dodać kawę, wanilię i dobrze wymieszać, zestawić miskę z garnka na blat lub deskę.

W niedużej misce utrzeć jajka z cukrem na białą, puszystą masę. W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Do masy jajecznej dodać masę czekoladową i zmiksować, cały czas miksując wsypywać stopniowo mąkę, wyrobić ciasto na jednolitą masę, wygładzić z wierzchu i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 165 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z masy nabierać porcje łyżką i formować w dłoniach kulki, kulki obtaczać w cukrze pudrze i kłaść na blasze w możliwie największych odstępach.

Kiedy wszystkie kule będą ulepione lekko spłaszczyć je dłonią na blasze i wstawić do piekarnika. Piec ciasteczka około 20 minut – po tym czasie nadal będą mięciutkie, ale już upieczone. Wyjąć ciastka z piekarnika i zostawić je na 5 minut na blasze, po czym delikatnie łopatką przełożyć na metalową kratkę, by wystygły i stwardniały.

Ciasteczka przechowywać w puszce do trzech dni.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Popękane ciasteczka czekoladowe
  • Popękane ciasteczka czekoladowe
  • Olka

    Jak długo mozna je przechowywac – wlasnie zrobilam ciasto i teraz przyszlo mi do glowy czy aby napewno wytrzymaja do świąt :)

    • Ciasteczka są świeże kilka dni – ja na Święta zrobiłabym bezpośrednio przed nimi – jeśli chodzi o wytrzymanie, to nie wiem czy głodomory się do nich nie dorwą :) ale z dnia na dzień będą traciły świeżość, nawet przechowywane w puszce.