Potrawka z kurczaka z ryżem

Tak mi jakoś wyszła, bo pierwotnie wcale potrawką być nie miała - a co bardziej obeznany, zorientowałby się pewnie po odmianie ryżu, jakiego użyłam, że pierwotnie ta potrawa miała być risottem. No cóż, tak to w życiu bywa, że czasami w trakcie gotowania zmienia nam się pomysł, czy chęć na coś innego. I tak właśnie powstała ta potrawka, u mnie z ryżem Arborio, ale rzecz jasna użyć możecie zupełnie innych odmian, jakie tylko lubicie, może być nawet ryż dziki :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


250g mięsa z kurczaka
½ łyżeczki kurkumy lub curry
160g suchego ryżu Arborio (do risotto)
100g obranej marchwi
100g białej części pora
4 łyżki oliwy lub oleju
1 litr bulionu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki





Pora pokroić w paski, a marchew w kostkę. Kurczaka pokroić w kawałki, wymieszać z 2 łyżkami oleju i przyprawą.

W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, wrzucić pokrojone warzywa i zeszklić. Dodać kurczaka i smażyć razem 5 minut, następnie wsypać ryż, przemieszać dokładnie dwa razy i wlać 2 chochelki bulionu, gotować, aż bulion wyparuje i wlać kolejną chochelkę – czynność powtarzać do momentu, aż skończy się bulion – odparować potrawę, aż zostanie tylko w delikatnym sosie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, na końcu dodać natkę pietruszki.

Bulion jak zwykle przygotowałam z domowej kostki rosołowej, której zapas zawsze mam w lodówce:
domowy koncentrat bulionu2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Potrawka z kurczaka z ryżem
  • kwiatuszek2104

    A jak tak konkretnie zrobić ten bulion, mieszasz ten ze słoiczka z wodą? I czy można zrobić również bez bulionu tą potrawę? Zawsze jak mi się zachce rissotta, to nie mam bulionu :( Pozdrawiam

    • Jeśli chodzi o risotta i tę potrawkę, uważałabym z bulionem ze słoiczka – a to dlatego, że taki bulion jest bardzo słony i można zwyczajnie przesadzić – ale można też rozpuścić bulion w 1 litrze wody, tworząc prawie niesłoną, ale aromatyczną, lekką zupkę i używać właśnie jako bulionu.
      Można tę potrawę zrobić bez bulionu, na wodzie, ale warto wtedy dodać trochę domowej przyprawy uniwersalnej albo zestawu ulubionych przypraw.
      http://domiwkuchni.pl/recipe/domowa-vegeta-przyprawa-uniwersalna/