Prażonka

Prażonka to taka potrawa, którą piecze się w ognisku lub nad nim w dużym, żeliwnym garze, ale jeśli ktoś nie ma ani żeliwnego kociołka, ani możliwości rozpalenia ogniska, to taką prażonkę można zrobić w domowym piekarniku. Wystarczy kilka składników, a prosta, tania i pyszna potrawa będzie gotowa. Najlepsze jest to, że można nią nakarmić całą rodzinę przy najmniejszym wysiłku i bez potrzeby wielkich umiejętności kulinarnych. Kiedy pojadę w wakacje do rodziców, to wygrzebię stary, żeliwny kociołek z szafy, rozpalimy ognisko i zrobię najprawdziwszą pieczonkę :) Przepis na tę pyszną prażonką pochodzi z książki wyd Reader's Digest "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
80


4 liście kapusty białej
300-400 g białej kapusty poszatkowanej
300g kiełbasy (u mnie z braku laku zawartość lodówki, czyli parówkowa i kabanosy drobiowe)
1 duża, biała cebula
500g ziemniaków
200g boczku wędzonego
sól i świeżo mielony, czarny pieprz





Piekarnik nastawić na 200 stopni.

Duże, żeliwne naczynie wysmarować tłuszczem (np. smalcem lub słoniną), brzeg i boki wyłożyć liśćmi kapusty.

Kiełbasę pokroić w plasterki, obrane ziemniaki również, boczek w kostkę, a cebulę w półplasterki, wszystko podzielić na 3 części.

Na liście kapusty w naczyniu ułożyć plasterki ziemniaka, oprószyć je solą i pieprzem, poukładać mięso (jakiejkolwiek jest maści), cebulę i szatkowaną kapustę, kapustę oprószyć pieprzem i solą, czynność z układaniem składników powtórzyć jeszcze 2 razy. Całość przykryć pozostałymi liśćmi kapusty, zamknąć naczynie i wstawić całość do nagrzanego piekarnika.

Piec prażonkę 1 godzinę, podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Prażonka
  • Prażonka
  • Prażonka
  • Prażonka
  • Prażonka

0 komentarzy