Przaśne krakersy

Robiłam już wiele pysznych krakersów i nawet dwa przepisy możecie znaleźć na moim blogu, te jednak podbiły moje serce na całego - chrupiące, ale nie twarde (jak to bywa przy domowych krakersach). Myślę, że laik nie odróżni, że są domowe - pytanie więc, po co je piec, skoro można kupić? A chociażby dla samej frajdy zrobienia czegoś własnoręcznie i zachwycenia tym siebie, rodziny czy znajomych. Ja do posypania krakersów użyłam portugalskiej flor de sal (soli zbieranej ręcznie), którą pomieszałam z równie portugalskim oregano, a część Narzeczony zażyczył sobie ze słodką papryką - trudno się od nich oderwać! Przepis na nie znalazłam w książce "Pretzel making at home" Andrei Slonecker.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 60-80 sztuk
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
60


255g mąki pszennej typ 500 (chlebowa 750 również mile widziana)
1 łyżeczka trzcinowego cukru (lub brązowego)
1 łyżeczka soli
55g zimnego, twardego masła
105 ml wody

Na wierzch:
60ml zimnej wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
gruba sól
przyprawy do posypania





W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć całość palcami, aż zrobią się grudki, wlać wodę i wyrobić miękkie, jednolite ciasto ( z lenistwa wyrabiałam ciasto w maszynie do chleba) – ciasto ma być miękkie jak poduszka, ale nie powinno się kleić, jeśli tak będzie, to można jeszcze dodać łyżkę-dwie mąki.

Ciasto podzielić na 4 części, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkować ciasto na blacie oprószonym mąką (ja wałkowałam przez maszynkę do makaronu na grubość 3) na placki o grubości ok. 2mm i wycinać z nich kształty nożykiem do faworków lub za pomocą foremki, ja wycinałam prostokący ok. 5x8cm.

Nastawić piekarnik na 200 stopni góra/dół.

Układać kawałki ciasta obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpuścić sodę w wodzie i za pomocą pędzelka smarować wierzch ciastek, posypać wierzch niewielką ilością soli. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 minut, aż będą zarumienione – w razie potrzeby można w trakcie pieczenia blachę obrócić. Studzić krakersy na kratce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Przaśne krakersy
  • Przaśne krakersy

0 komentarzy