Przecier z płatków róży

Moja ulubiona wśród konfitur, dżemów, wszystkich przetworów... Już sama jej nazwa przywołuje u mnie miłe uczucie w żołądku, a w nozdrzach czuję ten wspaniały, słodki, różany zapach... A w sklepie trudno dostać konfiturę, która byłaby odpowiednio słodka i o takiej konsystencji, jaką lubię, dlatego już w tamtym roku była u nas ucierana, a w tym roku postanowiłam zrbić ją zupełnie sama, na tzw. "oko".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
800ml
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
20


450g (oczyszczonych z białych końcówek) płatków dzikiej róży
300g cukru drobnego kryształu
4 łyżki soku z cytryny





Płatki dzikiej róży wrzucić do makutry (lub melaksera, ja ucierałam w maszynie), wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Ucierać, aż płatki puszczą sok i cukier się rozpuści.

Następnie rozłożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i zawekować poprzez pasteryzowanie, gotowanie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Przecier z płatków róży