Pszenno-żytni chleb na zakwasie z mlekiem

Odkąd zrobiłam własny zakwas żytni (poprzedni zdechł mi, gdy wyjechałam na święta) zastanawiałam się, jaki chlebek upiec oprócz tych, które już robiłam. Wpisałam więc hasło w internet i pokazał mi się piękny chleb, jak się okazało i wykonanie było dziecinnie łatwe.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
35
Czas całkowity (min):
95 + wyrastanie


300g mleka o temp. pokojowej
150g wody przegotowanej o temp. pokojowej
200g zakwasu żytniego
600g mąki pełnoziarnistej pszennej
50g mąki żytniej typ 720
15g soli
1 łyżka cukru





W misce wymieszać wodę z mlekiem, dodać zakwas i zamieszać. Wsypać mąki, sól i cukier. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które zostawić w misce, przykryć wilgotna ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, zostawić na 4 godziny, by wyrosło.

Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i położyć na oprószonym mąką blacie, wyrobić dokładnie, uformować kulę – ciasto będzie dość luźne, ale to nie szkodzi. Kulę obtoczyć dobrze w mące i włożyć do koszyka do wyrastania, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 4 godziny.

Na dole piekarnika ustawić brytfankę i wlac do niej szklankę letniej wody, nastawić piekarnik na 200 stopni. Chleb przełożyć z miski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na łopatę), naciąć i włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu wyjąć brytfankę z wodą.

Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15-20 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i połozyć na kratce, zostawić do wystygnięcia.

 

Przepis znalazłam u Atiny.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pszenno-żytni chleb na zakwasie z mlekiem
  • Pszenno-żytni chleb na zakwasie z mlekiem

0 komentarzy