Pudding chlebowy (z chałki)

Pudding chlebowy to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. W tym przepisie użyłam domowej chałki, ponieważ we dwoje nie byliśmy w stanie przejeść tej, którą upiekłam na śniadanie :) ale chałka nie jest jedynym pieczywem, które nadaje się na tę potrawę, bo wcześniej robiłam ten sam pudding, ale ze zwykłego, baltonowskiego chleba. Bułki kajzerki czy chleb tostowy również świetnie się tu sprawdzą, bo tajemnicą pysznego smaku jest nie samo pieczywo, ale sos jajeczno-śmietankowy, w którym maczane są kromki. Pudding przepysznie smakuje zarówno na gorąco - prosto z piekarnika, jak i na zimno - w formie lunchu do pracy.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


2 jajka
2 łyżki cukru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1/2 łyżeczka cynamonu
200ml słodkiej śmietanki 18%

1 chałka lub pół bochenka chleba (lekko czerstwe - np. z dnia poprzedniego)

miękkie masło, cukier





Pieczywo pokroić w 1-centymetrowe kromki. Foremkę żaroodporną wysmarować masłem. Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół.

Jajka roztrzepać z cukrem, skórką i cynamonem, dodać śmietankę i wymieszać. W przygotowanym sosie maczać kromki i układać je w przygotowanym naczyniu tak, by pod skosem zachodziły na siebie, pozostałym sosem polać kromki z wierzchu. Wierzch kromek posmarować miękkim masłem, posypać niewielką ilością cukru i szczyptą cynamonu.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec ok. 20 minut (aż sos w foremce się zetnie).



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pudding chlebowy (z chałki)
  • Pudding chlebowy (z chałki)
  • Jowita Damaszek

    a z czym najczęściej jecie taką chałkę? Bo ja jem głównie na słodko.