Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Pulpety w sosie koperkowym

Dzielenia wpisów ciąg dalszy. Doszłam ostatnio do wniosku, że wpisy z pojedynczymi przepisami są bardziej czytelne. Tak więc gotuję, robię nowe, apetyczne zdjęcia i wstawiam wpisy od nowa, by i mnie i Wam było łatwiej korzystać z moich przepisów. Pulpety w sosie koperkowym to jeden z tych smaków dzieciństwa, które zawsze będę pamiętać. Moja mamusia robiła je dość często a ja zawsze zjadałam większą porcję, niż faktycznie byłam w stanie :) Delikatny, kremowy sos z koperkiem i bardzo delikatne mięsko, a do tego gotowane, utłuczone ziemniaczki i jestem w niebie!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10-20 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


500g mielonego mięsa (może być wieprzowe, wieprzowo-wołowe, drobiowe)
3 czubate łyżki bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz
1-1,5 litra bulionu (wywaru, rosołu, etc.)

Przepis na sos:
200ml śmietanki 30%
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
dwa duże pęczki koperku (miara pęczka: jak sklepowy)





Do miski wsypać bułkę tartą, wbić jajko, dodać sól i pieprz i całość wymieszać, dodać mięso i całość wyrobić bardzo dokładnie, przez około 10 minut (polecam wyrabianie w czystej, lateksowej rękawiczce).

W garnku zagrzać bulion. Z masy mięsnej nabierać porcje i formować kuleczki, wkładać je do garnka. Po ulepieniu wszystkich kuleczek, zwiększyć ogień pod garnkiem i gotować je około 15-20 minut (w zależności od wielkości).

Puleciki wyjąć łyżką na talerz, a bulion z szumowinami przecedzić przez sito do innego garnka lub na chwilę do miski i z powrotem wlać do garnka.

W niewielkiej ilości śmietanki rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, aż się rozpuści, dodać resztę śmietanki i całość wlać do garnka z bulionem, energicznie mieszając, zacząć podgrzewać ponownie.

Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać, dodać do sosu, który powinien już powoli gęstniej, zamieszać. Kiedy sos zgęstnieje włożyć do niego pulpeciki i podgrzewać jeszcze jakieś 5 minut razem.

Pulpety podawać same lub z gotowanymi ziemniakami i dowolną, ulubioną surówką.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pulpety w sosie koperkowym
  • Pulpety w sosie koperkowym