//

Pulpety w sosie pieczarkowym

Jedną z najpopularniejszych na moim blogu potraw są pulpety. Dlatego pomyślałam, że warto poakzać Wam kolejną, pyszną odsłonę pulpecików. Pulpety są o tyle fajne, że są bardzo uniwersalne i włożyć je można praktycznie w każdy sos. Tym razem padło na sos pieczarkowy - delikatny w smaku, a duża ilość pieczarek równoważy ilość mięsa w potrawie. Polecam podać je posypane świeżą natką pietruszki - u mnie wystąpiła młodziutka, wprost z mojej parapetowej uprawy.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


Pulpety:
500g mięsa mielonego
3 łyżki bułki tartej
2 jaja
sól, pieprz czarny do smaku
(dodałam 50g gotowanej marchewki z rosołu)
1 litr bulionu

Sos:
3 łyżki masła
3 czubate łyżki mąki pszennej
500g oczyszczonych, obranych pieczarek
100g białej cebulki
sól, pieprz czarny do smaku
80ml słodkiej śmietanki 18%
700ml bulionu (z gotowania pulpetów)





Mięso umieścić w misce, dodać resztę składników i bardzo dokładnie wyrobić jednolitą masę. Z masy formować 16 kuleczek i ułożyć je obok siebie na blacie/desce.

W garnku zagrzać bulion i do wrzącego delikatnie wkładać pulpety, gotować na małym ogniu około 20 minut. Po ugotowaniu odlać 700ml bulionu do miarki.

Cebulkę posiekać w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, zeszklić. Pieczarki pokroić w paseczki i dodać do pieczarek, oprószyć pieprzem i solą i smażyć, aż zmiękną i puszczą sok. Kiedy tak się stanie, oprószyć z wierzchu mąką, zamieszać i od razu wlać bulion, podgrzewać, aż całośc zgęstnieje.

Na samym końcu wlać śmietankę, zamieszać i dodać pulpeciki i podgrzewać całość chwilę, podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pulpety w sosie pieczarkowym
  • Pulpety w sosie pieczarkowym
  • Pulpety w sosie pieczarkowym