Puszysta babka cytrynowa (bezglutenowa)

Najpewniej największym wyzwaniem dla osób prowadzących "odmienny" styl życia i żywienia, jest przygotowanie wszelkich świąt i imprez domowych. No bo przecież, jak Boże Narodzenie ma odbyć się bez pierogów, imieniny bez szarlotki, a Wielkanoc bez babki? Nie ma szans, dlatego postanowiłam poszukać przepisu na bezglutenową babkę, na którą przepis będzie do wykonania i dostępny dla wszystkich - tj. ze składników, które zwykle mamy w domu. Ta babka wyszła fenomenalnie puszysta - nie przesadzam, bo nigdy nie jadłam tak lekkiego i puchatego wypieku, a do tego całkowicie bezglutenowa :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
bardzo duża baba :)
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


5 jaj średniej wielkości
1 szklanka drobnego cukru (do wypieków)
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)
aromat cytrynowy (lub skórka otarta z 1/2 cytryny)
200g masła





Dużą formę do babki (co najmniej 2,5 litra) wysmarować masłem i wysypać (bezglutenową) bułką tartą lub mąką. Piekarnik nastawić na 160°C góra/dół.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić w rondlu.

Do misy miksera wbić jajka, miksować aż powstanie puszysta masa, następnie stopniowo, małymi porcjami, wsypywać cukier, cały czas miksując, ubijać do powstania gęstej, bardzo puszystej, jasnej masy. Następnie wlać aromat (lub dodać skórkę), powoli miksując, wsypywać mieszankę mączną, zmiksować do połączenia, a następnie wlewać gorące masło, zmiksować znów do połączenia.

Masę przelać do przygotowanej formy, do wysokości 2/3 (ciasto dość mocno rośnie). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut, a następnie zwiększyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze 20-30 minut, aż do tzw. suchego patyczka.

Upieczoną babkę wyjąć, lekko stuknąć spodem formy o blat, a po kilku minutach przełożyć na kratkę i pozwolić jej ostygnąć.

Przepis znalazłam na blogu Doroty „Moje Wypieki„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Puszysta babka cytrynowa (bezglutenowa)
  • Puszysta babka cytrynowa (bezglutenowa)
  • Puszysta babka cytrynowa (bezglutenowa)
  • Katarzyna Wójcik Respendowicz

    Jaka ładna ta babeczka:)