//

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Ziemniaczane pyzy, całe życie jadałam tylko takie kupne, z zamrażarki. Tym razem, ponieważ miałam trochę ugotowanego mięska z rosołu (no dobra, przyznaję się, że specjalnie włożyłam do garnka więcej), postanowiłam zrobić właśnie pyzy z mięsem. Wyszły delikatne, ale bardzo sycące, w środku dobrze doprawione. Podałam je z kwaśną śmietanką - sobie, a okrasę nasmażyłam mojemu Ukochanemu krytykowi kulinarnemu, który, jak tylko spróbował, stwierdził "mmm, bardzo dobre!" - co, uwierzcie, bardzo rzadko mu się zdarza (mimo, że raczej zawsze mu wszystko smakuje) :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
35
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
60


Masa ziemniaczana:
700g surowych, obranych ziemniaków (ugotować 400g, 300g zetrzeć na tarce)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 żółtko
mąka do podsypania

Nadzienie:
350-400g gotowanego mięsa z kurczaka
1 cebula
2 łyżki oleju
1 jajko
sól, pieprz

Okrasa:
125g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
1 średnia biała cebulka
2-3 łyżki oleju





Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzić i całkowicie ostudzić. Resztę surowych ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub na specjalnej do tarcia ziemniaków, umieścić na sicie o drobnych oczkach i postawić je na misce, odcisnąć bardzo mocno i zostawić na jakieś 15 minut, aż odciekną.

Cebulkę obrać, przesmażyć na 2 łyżkach oleju, aż się zarumieni. Mięso i cebulkę zmielić dwukrotnie w maszynce ze średnim sitkiem, dodać do nich jajko, sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie wyrobić.

Kiedy ziemniaki na sicie odciekną, wylać energicznym ruchem płyn z miski pod sitem i zostawić skrobię, która ostała się na dnie, dołożyć do niej surowe ziemniaki, przecisnąć również przez praskę ziemniaki ugotowane. Dodać obydwie mąki i żółtko i dokładnie wyrobić gładką, jednolitą masę.

Podzielić masę ziemniaczaną i mięsną na równe 8 części. Ręce maczać w mące, brać porcję masy ziemniaczanej i formować z niej placek o dużej średnicy, nakładać nadzienie, zaklejać i formować zgrabne, aczkolwiek duże, okrągłe pyzy, układać je na blacie lub desce oprószonej mąką.

W dużym, szerokim garnku zagotować wodę z solą, a kiedy będzie wrzeć, włożyć wszystkie kluski i gotować około 20 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Kiedy już się ugotują, wlać do dużej miski lodowatą wodę, przełożyć do niej kluski łyżką cedzakową i od razu przełożyć je na talerz. Podawać polane śmietaną kwaśną lub okrasą z boczku i cebulki.

 

Moje pyzy chętnie zgłaszam do akcji Jaśka Kuronia – „Polskie smaki w kuchni Kuronia„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pyzy ziemniaczane z mięsem
  • Pyzy ziemniaczane z mięsem
  • Pyzy ziemniaczane z mięsem
  • Pyzy ziemniaczane z mięsem