Racuszki dyniowe

Mięciutkie i ciepłe placuszki są idealną propozycją na śniadanie w jesienny poranek (bądź na kolację!). Piękny złoty kolor, dyniowy smak, przełamany ostrą przyprawą to ich główne zalety.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
20-25 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


225ml mleka
1/2 szklanki puree z dyni* (ugotowanej dyni, odcedzonej z wody, zmiksowanej blenderem)
5g świeżych drożdży
110g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka przyprawy do potraw z dyni (link do przepisu - na dole)
szczypta soli
1 jajko
olej do smażenia
do podania: cukier puder lub serek naturalny

*użyłam dyni Hokkaido, która ma zwarty i skrobiowy miąższ





Puree z dyni podgrzać z mlekiem w garnuszku, by całość była lekko letnia, odstawić.
Do miski przesiać mąkę z resztą suchych składników, wkruszyć drożdże, wbić jajko i wlać mleko z dynią, całość dokładnie wymieszać trzepaczką na gęste ciasto.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć placuszki na złoto z obydwu stron i usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Placuszki można oprószyć cukrem puderm lub też polać je naturalnym serkiem wymieszanym z odrobiną cukru pudru.

 

THERMOMIX:

Ugotowaną dynię włożyć do naczynia miksującego, zmiskować – 30s., o. 4., wlać mleko dodać drożdże i całość podgrzać – 2min., 37st., o. 2. Po tym czasie wbić jajko, dodać cukier, sól, przyprawę i mąkę i całość wymieszać – 1 min., o. 3.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć placuszki na złoto z obydwu stron i usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

 

Domowa przyprawa do potraw z dyni – przepis po kliknięciu.

dynie_banner2012



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Racuszki dyniowe
  • Racuszki dyniowe