//

Racuszki idealne

Zwykłe, proste placuszki - racuszki. Wizytówka i nieodłączny element wakacji spędzanych u cioć czy babć, tylko one potrafiły robić takie racuszki, że nigdzie indziej tak wspaniale nie smakowały - a może po prostu smaku nadają im teraz wspomnienia? W każdym razie postanowiłam wrócić do tych wspaniałych smaków i zrobić delikatne, lekkie placuszki, smażone w świeżym oleju, ale nie dajcie się zwieść - mimo smażenia w tłuszczu wcale nie są tłuste! Polecam podać je z jakąś domową konfiturką - ja podałam z frużeliną. Mój Ukochany był wniebowzięty i zjadł chyba ze 30! Pamiętajcie, że placuszki są malutkie, moje miały średnicę ok. 5-6 centymetrów.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45 + leżakowanie drożdży


1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
5g świeżych drożdży
1 szklanka mąki
szczypta soli
1 jajko
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do oprószenia





W garnuszku umieścić mleko, dodać cukier i podgrzać, by było letnie. Wkruszyć drożdże, rozmieszać i odstawić na 10 minut.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wbić jajko, cały czas mieszając wlewać mleko z drożdżami, wymieszać na gładkie, rzadkie i jednolite ciasto.

Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju, nalewać placuszki łyżką i smażyć na złoto z obydwu stron, usmażone przekłądać na ręcznik papierowy i oprószyć cukrem pudrem.

nalesniki pomaranczowe



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Racuszki idealne
  • Racuszki idealne
  • Racuszki idealne