Risotto z cukinią i szafranem

Już dawno chciałam zrobić risotto, kupiłam nawet ryż, ale leżał w szafce i leżał, bo nasłuchałam się, że to danie dla zaawansowanych. Cóż, być może nie czułam się na tyle zaawansowana, by podjąć się takiego wyzwania, wszak słyszałam też, że risotto łatwo zepsuć. Teraz już wiem, że risotto to łatwizna.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4-6
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
400g cukinii
1 nieduża cebula
1,5 szklanki ryżu Arborio (do risotto)
3-4 szklanki bulionu (użyłam drobiowego rosołku)
szczypta szafranu
1/2 szklanki parmezanu startego drobno
świeżo mielony pieprz
sól
parmezan i trochę cukinii z patelni do dekoracji





Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i zeszklić, odstawić.

Na drugiej, dużej i głębokiej patelni rozgrzać pozostałe masło z oliwą dodać posiekaną niezbyt drobno cebulę i zeszklić, kiedy tak się stanie wsypać ryż i zamieszać, aż cały pokryje się tłuszczem.

Wlać szklankę bulionu i podgrzewać, a kiedy ryż wchłonie cały płyn dodać kolejną szklankę i tak powtarzać czynność aż do wykończenia bulionu (u mnie razem wyszło 800ml).

Po około 15-20 minutach ryż powinien być już dobry – twardawy i sprężysty. Wtedy też dodać cukinię i parmezan i pieprz do smaku, zamieszać, przykryć pokrywką, zestawić z ognia i zostawić na około 5 minut.

Podawać risotto udekorowane cukinią i posypane parmezanem.

 

Przepis Grzegorza ze strony MniamMniam.pl.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Risotto z cukinią i szafranem
  • Risotto z cukinią i szafranem
  • Risotto z cukinią i szafranem