Risotto z dynią

Ostatnio dążę do tego, byśmy częściej z moim Ukochanym spotykali się w kuchni - i to nie tylko po to, by zrobić herbatę do kolacji, ale też po to, by razem coś upichcić. To świetne, gdy jedna osoba kroi, a druga miesza, jedna myje, a druga obiera... coś wspaniałego! Dyniowe risotto nam smakowało, miękki, ale nie rozgotwany ryż, połączony z chrupiącą dynią i marchewką, zwieńczony słonym serem i świeżą natką pietruszki... do risotto wypiliśmy po kieliszku Prosseco, po prostu obiad - poezja :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-3
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 białej cebuli
kawałeczek papryczki chilli (w zależności od upodobań)
1 marchewka (ok. 100g po obraniu)
2 ząbki czosnku
ok. 150-200g oczyszczonej, obranej dyni
170g suchego ryżu Arborio (do risotto)
kawałek obranego, świeżego imbiru (ok. 1 cm)
1 litr bulionu (wywaru, rosołu, etc.)
pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku
opcjonalnie: szczypta soli do smaku

ok. 30g startego Parmezanu lub Grana Padano
2 łyżki posiekanej natki pietruszki





Cebulę drobno posiekać, chilli również. Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane warzywa i smażyć, aż cebula się zeszkli, nie niedużym ogniu (byle nie zaczęła się złocić).
W tym czasie posiekać ząbki czosnku, a obraną, oczyszczoną dynię pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do warzyw na patelni posiekany czosnek i dynię i smażyć, aż czosnek puści aromat, wtedy też wsypać ryż i mieszać, aż ten zrobi się szklisty.

Kiedy ryż się zeszkli dodać starty imbir, wlać dwie chochelki bulionu i cały czas mieszać, kiedy bulion odparuje wlać jedną chochelkę i powtarzać czynność, aż zużyjemy cały bulion (trwa to ok. 20 minut). Po tym czasie ryż już zmięknie, ale nadal będzie al dente, dynia i marchewka powinny pozostać chrupkie. Kiedy ostatnia partia bulionu odparuje, zdjąć patelnię z ognia, wrzucić starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, zamieszać i podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Risotto z dynią
  • judik

    Domi u Ciebie jest teraz prawdziwe dyniowe królestwo! :-)
    Wspaniałe risotto :-)

    • Dzięki Kochana :)