Risotto z grzybami

Risotto to ostatnimi czasy jedna z moich ulubionych potraw, wciąż szukam przepisów i inspiracji. To risotto zwaliło mnie z nóg - wiedziałam, że połączenie grzybów i śmietany jest zawsze trafione, ale podane w risotto zrobiły furorę w moich kubkach smakowych :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20-30
Czas całkowity (min):
40


200g ryżu do risotto Arborio
150g świeżych grzybków np. prawdziwków, podgrzybków, kozaczków) - większe można pokroić w mniejsze kawałki
ok. 1 litr bulionu
5 łyżek kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone lub posiekane
1 duża, biała cebula
2 łyżki masła
125ml białego, wytrwanego wina
4 łyżki parmezanu
posiekana natka pietruszki
pieprz czarny do smaku
sól do smaku





Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle, dodać czosnek i podgrzewać, aż puści aromat. Wrzucić ryż i całość mieszać, aż ryż zrobi się szklisty, wrzucić grzybki i wymieszać. i wlać wino, odparować.

Do podgrzewanej potrawy wlewać po 200ml bulionu, mieszać i dolewać kolejną porcję bulionu dopiero wtedy, kiedy wchłonięta zostanie poprzednia dolewka (cały bulion może nie być potrzebny).

Kiedy całe danie będzie ugotowane, zestawić garnek/patelnię z ognia, dodać parmezan, natkę pietruszki i śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszać, podawać od razu.

 

Przepis, odrobinę zmodyfikowany, pochodzi z książki Paolo Cozza „Włoska kuchnia na polskim stole„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Risotto z grzybami
  • judik

    Pyszne! Mogę sobie tylko wyobrazić jak dobrze smakowało! :-)