Rogale z makiem

...takie zwykłe, śniadaniowe, jakie kiedyś kupowało się w sklepach. Rogale to niezaprzeczalnie jeden z moich smaków dzieciństwa - oczywiście zawsze, obowiązkowo, jedzone z masłem i miodem lub dżemem truskawkowym - ach, znów można poczuć się jak dziecko! Tym razem dziecko, które jest panem własnego losu i może samo sobie wykonać takie rogale, a przy okazji zjeść ich tyle, aż rozboli brzuch - bo mówią, że od przybytku głowa nie boli, więc powiedzmy, że cała odpowiedzialność spadnie na brzuch :) Ach! I koniecznie nie zapomnijcie podać do nich szklanki ciepłego (lub zimnego) mleka!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
60 + wyrastanie


Rogale:
250g mąki pszennej
szczypta soli
1 żółtko
100ml mleka
3 łyżki masła
10g świeżych drożdży
30g białego cukru

Na wierzch:
1 białko
2 łyżki mleka
czarny mak - dużo czarnego maku!





Mleko z cukrem podgrzać w rondelku, zestawić z ognia, dodać masło i mieszać, aż się rozpuści – taką mieszanką zalać rozkruszone drożdże (nie może być gorąca!! musi być ciepła-letnia), wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut.

Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją z solą, zrobić dołek, dodać żółtko (białko odłożyć do smarowaia rogali) i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto – ja ciasto zagniatałam w Thermomixie, więc nie straciło temperatury. Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 40-60 minut.

Po tym czasie zagnieśc ciasto ponownie, rozwałkować na kształt koła na blacie i pokroić na 8 trójkątów. Zwinąć ciasto w kształt rogali i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie nastawić piekarnik na 175 stopni, posmarować rogale białkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut, upieczone przełożyć na kratkę do studzenia.

 

THERMOMIX:

Do naczynia miksującego wsypać cukier, wlać mleko i dodać masło, podgrzać – 3 min., temp. 37st., o.2. Po tym czasie wkruszyć drożdże i wymieszać – 10s., o. 4. Odstawić na 15 minut.

Do składników w naczyniu wsypać przesianą mąkę i sól, dodać żółtko (białko odłożyć do smarowania) i wyrobić ciasto – 2 min., o. Interwał – jeśli ciasto nie odklei się od ścianek naczynia, należy zgarnąć kopystką i jeszcze chwilę zagniatać. Zostawić ciasto w naczyniu mikującym, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

Wyrośniete ciasto wyrobić ponownie – 1-2 min., o. Interwał. Bardzo ostrożnie wyjąć ciasto kopystką z misy, przełożyć na blat i rozwałkować dość grubo na kształt koła i pokroić na 8 trójkątów.Zwinąć ciasto w kształt rogali i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie nastawić piekarnik na 175 stopni, posmarować rogale białkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut, upieczone przełożyć na kratkę do studzenia.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Rogale z makiem
  • Rogale z makiem
  • Rogale z makiem

7 komentarzy

  1. Oj rzeczywiście smak dzieciństwa… :-) Pyszne te rogaliki Ci wyszły i wyglądają tak apetycznie!! :-)

  2. Czy ma Pani więcej przepisów na TM ??

  3. Zofia Czernuszenko

    przepis super latwy,rogale pieknie wyglagaja (u mnie tez), ale…sa to rogale slodkie.Moze ktos ma przepis na zwykle najzwyklejsze,które mozna jesc i z wedlina.

    • Słodycz w rogalikach to nie problem, wystarczy w tym przepisie zmienić ilość cukru na 10 lub nawet 5g, ja dałam go więcej, bo zwykle jadam je właśnie na słodko :)

      • Zofia Czernuszenko

        dziekuje,i jeszcze mam pytanie,,,czy mozna zmniejszyc ilosc masla?

        • Można spróbować, ale masło w cieście sprawia, że jest ono puszyste, miękkie, robi się takie delikatnie muślinowe. 3 łyżki to niewiele i jego brak (jak jeszcze pozbędziemy się cukru) może skutkować tym, że będą smakowały jak sucha bułka z marketu, więc z masłem bym nie kombinowała :)