//

Rogale z makiem

...takie zwykłe, śniadaniowe, jakie kiedyś kupowało się w sklepach. Rogale to niezaprzeczalnie jeden z moich smaków dzieciństwa - oczywiście zawsze, obowiązkowo, jedzone z masłem i miodem lub dżemem truskawkowym - ach, znów można poczuć się jak dziecko! Tym razem dziecko, które jest panem własnego losu i może samo sobie wykonać takie rogale, a przy okazji zjeść ich tyle, aż rozboli brzuch - bo mówią, że od przybytku głowa nie boli, więc powiedzmy, że cała odpowiedzialność spadnie na brzuch :) Ach! I koniecznie nie zapomnijcie podać do nich szklanki ciepłego (lub zimnego) mleka!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
60 + wyrastanie


Rogale:
250g mąki pszennej
szczypta soli
1 żółtko
100ml mleka
3 łyżki masła
10g świeżych drożdży
30g białego cukru

Na wierzch:
1 białko
2 łyżki mleka
czarny mak - dużo czarnego maku!





Mleko z cukrem podgrzać w rondelku, zestawić z ognia, dodać masło i mieszać, aż się rozpuści – taką mieszanką zalać rozkruszone drożdże (nie może być gorąca!! musi być ciepła-letnia), wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut.

Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją z solą, zrobić dołek, dodać żółtko (białko odłożyć do smarowaia rogali) i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto – ja ciasto zagniatałam w Thermomixie, więc nie straciło temperatury. Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 40-60 minut.

Po tym czasie zagnieśc ciasto ponownie, rozwałkować na kształt koła na blacie i pokroić na 8 trójkątów. Zwinąć ciasto w kształt rogali i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie nastawić piekarnik na 175 stopni, posmarować rogale białkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut, upieczone przełożyć na kratkę do studzenia.

 

THERMOMIX:

Do naczynia miksującego wsypać cukier, wlać mleko i dodać masło, podgrzać – 3 min., temp. 37st., o.2. Po tym czasie wkruszyć drożdże i wymieszać – 10s., o. 4. Odstawić na 15 minut.

Do składników w naczyniu wsypać przesianą mąkę i sól, dodać żółtko (białko odłożyć do smarowania) i wyrobić ciasto – 2 min., o. Interwał – jeśli ciasto nie odklei się od ścianek naczynia, należy zgarnąć kopystką i jeszcze chwilę zagniatać. Zostawić ciasto w naczyniu mikującym, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

Wyrośniete ciasto wyrobić ponownie – 1-2 min., o. Interwał. Bardzo ostrożnie wyjąć ciasto kopystką z misy, przełożyć na blat i rozwałkować dość grubo na kształt koła i pokroić na 8 trójkątów.Zwinąć ciasto w kształt rogali i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie nastawić piekarnik na 175 stopni, posmarować rogale białkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut, upieczone przełożyć na kratkę do studzenia.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Rogale z makiem
  • Rogale z makiem
  • Rogale z makiem