Rogale z makiem
Rogale:
250g mąki pszennej
szczypta soli
1 żółtko
100ml mleka
3 łyżki masła
10g świeżych drożdży
30g białego cukru
Na wierzch:
1 białko
2 łyżki mleka
czarny mak - dużo czarnego maku!
Mleko z cukrem podgrzać w rondelku, zestawić z ognia, dodać masło i mieszać, aż się rozpuści – taką mieszanką zalać rozkruszone drożdże (nie może być gorąca!! musi być ciepła-letnia), wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją z solą, zrobić dołek, dodać żółtko (białko odłożyć do smarowaia rogali) i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto – ja ciasto zagniatałam w Thermomixie, więc nie straciło temperatury. Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 40-60 minut.
Po tym czasie zagnieśc ciasto ponownie, rozwałkować na kształt koła na blacie i pokroić na 8 trójkątów. Zwinąć ciasto w kształt rogali i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie nastawić piekarnik na 175 stopni, posmarować rogale białkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut, upieczone przełożyć na kratkę do studzenia.
THERMOMIX:
Do naczynia miksującego wsypać cukier, wlać mleko i dodać masło, podgrzać – 3 min., temp. 37st., o.2. Po tym czasie wkruszyć drożdże i wymieszać – 10s., o. 4. Odstawić na 15 minut.
Do składników w naczyniu wsypać przesianą mąkę i sól, dodać żółtko (białko odłożyć do smarowania) i wyrobić ciasto – 2 min., o. Interwał – jeśli ciasto nie odklei się od ścianek naczynia, należy zgarnąć kopystką i jeszcze chwilę zagniatać. Zostawić ciasto w naczyniu mikującym, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Wyrośniete ciasto wyrobić ponownie – 1-2 min., o. Interwał. Bardzo ostrożnie wyjąć ciasto kopystką z misy, przełożyć na blat i rozwałkować dość grubo na kształt koła i pokroić na 8 trójkątów.Zwinąć ciasto w kształt rogali i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie nastawić piekarnik na 175 stopni, posmarować rogale białkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut, upieczone przełożyć na kratkę do studzenia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!