Rogaliki z kruchego ciasta

Kruche rogaliki "chodziły" za mną już dłuższy czas, ale ciągle brakowało czasu, by je zrobić, ale Wy nie czekajcie - kiedy spróbujecie pierwszego, nie powstrzymacie się od następnych! :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
32 sztuki
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
2x20
Czas całkowity (min):


440g mąki pszennej
200g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g cukru pudru
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka z dużych jaj

marmolada (polecam z dzikiej róży), powidła lub Nutella do nadziewania
cukier puder do oprószenia





Do miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, dodać pokrojone na kawałki masło, żółtka i kwaśną śmietanę – wszystko posiekać nożem, a następnie rozcierać palcami aż do połączenia składników – z ciasta uformować kulę, owinąć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nastawić na 180 stopni, 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 równe części, z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (lub blacie) na okrągły placek o średnicy ok. 20 cm. Podzielić każde koło na 8 równych trójkątów, na końcu każdego nałożyć łyżeczkę marmolady.

kruche rogaliki z marmoladą4

Rogaliki zwijać, lekko zaklejając boki. Układać w odstępach na blachach. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka 20 minut, to samo uczynić z drugą blachą (po upieczeniu pierwszej) – upieczone rogaliki od razu wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę, a gdy wystygną, oprószyć cukrem pudrem.

kruche rogaliki z marmoladą5

Łakocie na weekend



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Rogaliki z kruchego ciasta
  • Rogaliki z kruchego ciasta
  • Rogaliki z kruchego ciasta