Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada, którą robię już od dość dawna, dopiero teraz doczekała się publikacji, a to ze względu na fakt, że do tej pory nie udało mi się zrobić jej ładnego zdjęcia. Ale już mam, mam nadzieję, że zdjęcia zachęcą Was do zrobienia tej rolady - ja najczęściej robię ją do pracy, ale świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezce :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 20 małych roladek (po pokrojeniu)
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


500g świeżego szpinaku w liściach
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
3 jaja wielkości M

200g serka śmietankowego do smarowania
150g wędzonego łososia (na zimno, w plastrach)
pęczek koperku
pół cytryny





Szpinak opłukać, osuszyć. Czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i dusić, aż puści aromat, wkładać szpinak partiami i gotować, aż cała woda z niego wyparuje – jeśli będzie jej bardzo dużo, wystarczy przerzucić całość na sito, odcedzić i znów odparowywać w garnku, często mieszając – szpinak musi być całkowicie odparowany z wody. Zmiksować szpinak blenderem na mus, doprawić do smaku solą i pieprzem i przestudzić.

Blachę 35x40cm wyłożyć papierem do pieczenia, nastawić piekarnik na 180°C. Żółtka wymieszać ze szpinakiem. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do szpinaku i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na papier do pieczenia, tworząc cienką warstwę i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut, wyjąć od razu, zostawić na 5 minut w blasze w papierze, następnie przełożyć na kratkę, ostrożnie zdjąć papier i wystudzić całkowicie.

Szpinakowy biszkopt ułożyć na równej powierzchni, posmarować całość serkiem śmietankowym, ułożyć łososia, posypać posiekanym koperkiem, skropić sokiem z cytryny i zwinąć ciasny rulon, zawinąć go w folię spożywczą i wstawić do lodówki do czasu podania. Przed podaniem pokroić roladę w poprzek na małe roladki.

rolada szpinakowa z łososiem4



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Rolada szpinakowa z łososiem
  • Rolada szpinakowa z łososiem
  • Ta rolada jest pyszna, też nie raz robiłam. Twoja wygląda rewelacyjnie i super apetycznie… oj, chyba mnie zmobilizowałaś:)

    • Dziękuję :) dla mnie najbardziej kłopotliwe jest odparowywanie szpinaku, a reszta to już błyskawica.

  • mopswkuchni.net

    Jak dla mnie – małe dzieło sztuki. Smakowo pewnie jest równie dobrze ;)

    • Cieszy i oczy i podniebienia gości :)

  • Sandra

    Co się stanie jeśli nie ubijemy białek do tej rolady?

    • Nie będzie puszysta, ponad to może być twarda, gumowa.

  • Moja teściowa robi dokładnie taką samą roladę. Jak nigdy nie lubiłem szpinaku tak tutaj się zajadałem że hej :)

    • Bo jest faktycznie fantastyczna :)

  • Agnieszka

    Upieklam ta rolade,ale przy zwijaniu wielokrotnie sie lamala, czy to normalne i jest tak delikatna czy cos nie tak zrobilam?:)

    • Ta rolada, jak każdy biszkopt, jest delikatna, ale nie ma prawa się łamać. Prawdopodobnie była za sucha (pieczona zbyt długo) lub zwijana zbyt ciasno. Robiłam ją wielokrotnie, robiła moja mama, ale nigdy nie zdarzyło nam się, żeby pękła :)