Roladki naleśnikowe

Roladki naleśnikowe to świetna przekąska, nie tylko do piwa czy na imprezę, ale również do zabrania na piknik czy plażowanie. Robi się je w bardzo prosty sposób, można usmażyć porcję naleśników, zjeść na śniadanie lub kolację, a z pozostałych, których nie zjemy, zrobić te smaczne ruloniki. Polecam zawijać je z jakimś smacznym, wyrazistym sosem, wtedy całość nabiera charakteru :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
na dużą imprezę - ok. 12 naleśników
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
70


Przepis na naleśniki:
100g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka przyprawy curry
szczypta chilli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125ml mleka
125ml niegazowanej wody
1 jajko
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
kilka liści sałaty (masłowej lub lodowej)
kilka plastrów dobrej jakości szynki
kilka plastrów dobrej jakości sera (u mnie królewski)
majonez lub musztarda do posmarowania





Suche składniki przesiać do miski, a mokre wymieszać razem z jajkiem, połączyć jedne z drugimi, tworząc ciasto, odstawić na 30 minut. Smażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni, bez użycia oleju. Usmażone placki owinąć na talerzu folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

Sałatę oczyścić, przygotować resztę składników. Naleśniki można posmarować majonezem lub musztardą (żeby przełamać smak ciasta), kłaść liście sałaty, następnie sera i szynki i zawijać rulony. Rulony pokroić w poprzek i nadziać na wykałaczki, schłodzić przed podaniem (pod przykryciem).

Podawać do wina, piwa, lub w ogóle jako fajną przekąskę :)

nalesniki_edytowany-1



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Roladki naleśnikowe