Roladki naleśnikowe



Przepis na naleśniki:
100g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka przyprawy curry
szczypta chilli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125ml mleka
125ml niegazowanej wody
1 jajko
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
kilka liści sałaty (masłowej lub lodowej)
kilka plastrów dobrej jakości szynki
kilka plastrów dobrej jakości sera (u mnie królewski)
majonez lub musztarda do posmarowania

Suche składniki przesiać do miski, a mokre wymieszać razem z jajkiem, połączyć jedne z drugimi, tworząc ciasto, odstawić na 30 minut. Smażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni, bez użycia oleju. Usmażone placki owinąć na talerzu folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Sałatę oczyścić, przygotować resztę składników. Naleśniki można posmarować majonezem lub musztardą (żeby przełamać smak ciasta), kłaść liście sałaty, następnie sera i szynki i zawijać rulony. Rulony pokroić w poprzek i nadziać na wykałaczki, schłodzić przed podaniem (pod przykryciem).
Podawać do wina, piwa, lub w ogóle jako fajną przekąskę :)
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!