Roladki z bakłażana z ricottą

Pyszna, sycąca przekąska, albo po prostu dobra kolacja - to właśnie te roladki. Jeśli obawiacie się smaku bakłażana - zupełnie gubi się wśród ricotty, orzechów, czosnku i innych składników. Mnie roladki smakowały bardzo, aczkolwiek moi rodzice nawet się nimi zachwycali :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 8-10 dużych roladek
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 nieduży, prosty bakłażan
sól, pieprz, oliwa

250g ricotty
garść orzechów pecan lub włoskich, uprażonych na suchej patelni i wystudzonych
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżego tymianku
30g tartego drobno Parmezanu, Pecorino lub Grana Padano
sól i czarny pieprz do smaku

opakowanie szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej (10 plastrów)
garść pomidorków śliwkowych
garść świeżej rukoli
pół czerwonej cebuli





Bakłażana pokroić w poprzeczne, długie pasy ok. 5mm grubości, ułożyć obok siebie na ręczniku papierowym i oprószyć z obu stron solą, odstawić na 15 minut, by puściły sok – ręcznik papierowy wchłonie go od spodu. Po tym czasie osuszyć plastry ręcznikiem, posmarować oliwą za pomocą pędzelka, oprószyć solą i pieprzem. Mocno rozgrzać patelnię grillową, kłaść plastry bakłażana i grillować, aż zmiękną i pojawią się charakterystyczne, grillowe paski (ale nadal będą nieprzezroczyste), zdejmować bardzo ostrożnie na ręcznik papierowy i przestudzić.

W miseczce wymieszać ricottę z tartym serem, skórką z cytryny, tymiankiem i bardzo drobno posiekanymi orzechami, dodać czosnek (otarty na tarce lub przeciśnięty przez praskę), doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pomidorki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Na każdym plastrze bakłażana położyć szynkę tak, by go przykrywała, posmarować przygotowanym serkiem na całej długości (zostawiając ok. 2 cm wolnego od brzegu), na środku ułożyć kilka plasterków pomidorków, kilka listków rukoli i posypać posiekaną cebulą. Zwijać roladki tak, by wolny brzeg był na zewnątrz (by serek nie uciekł) i układać je na talerzu.

Podawać od razu lub schłodzić w lodówce – ja podawałam z grzankami z bagietki.

Przepis podpatrzony od Rachael Ray,
zgłaszam do akcji Mopsika „Warzywa psiankowate 2015” w kategorii bakłażan i odrobinkę pomidory:
Akcja-Warzywa-psiankowate-2015



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Roladki z bakłażana z ricottą
  • marzena

    Wspaniała przekąska :-)

  • mopswkuchni.net

    Takie roladki to coś pysznego. Chociaż ja miałam jedno jak do tej pory nieudane podejście, ale już chyba wiem co robiłam źle. Bardzo Ci dziękuję za jak zwykle pokaźny wkład w akcję :)