Rolmopsy

Nie wiem, jak Wy, ale ja już jadłam najlepsze rolmopsy w swoim życiu i robi je od wielu lat moja kochana mama - jadałam wiele rolmopsów i żadne nie były tak pyszne :) Śledzie te są delikatne i naprawdę pyszne, a do tego bardzo apetyczne!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
70 + leżakowanie


Zalewa:
500ml octu 10%
1,5l wody
3 łyżki soli
6 łyżek cukru
ziele angielskie
liście laurowe

Pozostałe składniki:
1kg filetów z młodych śledzi
2-3 duże cebule
1 słoik marynowanej papryki czerwonej
słoik ogórków kiszonych





Zalewę zagotować i ostudzić, zalać nią śledzie, ułożone w dużym, szklanym naczyniu razem z pokrojoną w krążki cebulą. Wstawić całość do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie śledzie wyjąć z zalewy. Paprykę i ogórki pokroić w niegrube słupki, cebulę osuszyć i pokroic na mniejsze kawałki, każdy z trzech składników układać na każdym filecie, po czym zwijać rolmopsy i spinać ja wykałaczkami (można, gdy śledzie są małe przeciąć patyczki na pół).

Rolmopsy układać w słoikach dość ciasno i zalać olejem roślinnym, dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki. Trzymać w lodówce do 3 tygodni.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Rolmopsy