Ryż na mleku

Ryż na mleku to sposób na bardzo proste, jeszcze bardziej tanie, i jeszcze bardziej smaczne danie :) Robi się go niezwykle szybko, można podać z dowolnymi składnikami - frużeliną wiśniową, tartą, gorzką czekoladą, albo po prostu - bez niczego. Ryż można również ugotować dzień wcześniej albo zużyć ten, który został nam z obiadu. Dla mnie to jednocześnie sposób na pyszne śniadanie, jak i deser.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 torebka ugotowanego na sypko ryżu
1 łyżka masła (dla smaku)
1 szklanka zimnego mleka (250ml)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
oraz opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii





Zimne mleko rozmieszać w garnuszku z mąką ziemniaczaną (by się rozpuściła), włożyć ryż, dobrze wymieszać, wsypać cukier, dodać masło i cynamon oraz ziarenka z wanilii i podgrzewać, mieszając aż masa będzie gorąca i zrobi się gęsta.

Gorący deser przełożyć do miseczek i podawać z wybranymi dodatkami.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ryż na mleku
  • Ryż na mleku
  • Czasami warto powrócić do takich prostych smaków. Nawet jeśli uwielbiamy sushi, steki, paellę – to prostota niekiedy wygrywa :)

  • Ten ryż również był ugotowany na wodzie, mleko dodaje się do już ugotowanego ryżu – w mleku miałby trudność z ugotowaniem.