Sałatka jarzynowa

Nie ma chyba większej klasyki wśród potraw kuchni polskiej, niż sałatka jarzynowa. Częściej lub rzadziej pojawia się na naszych stołach i jest jak rosół - każdy robi ja inaczej, ale podobnie i u każdego smakuje w zupełnie inny sposób. Dzisiaj pokaże Wam zdjęcie sałatki mojej mamuśki, natomiast przepis opracowany jest przeze mnie metodą próbowania i smakowania. Powiem Wam szczerze, że próbowałam wielu sałatek w wielu domach, ale ta o smaku sałatki mojej rodzicielki jest dla mnie najpyszniejsza!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
70


1 duża marchew lub 2 małe
1 mały korzeń pietruszki
kawałek selera korzeniowego – wielkości dziecięcej pięści
1 duży ziemniak
1 jajko
kawałek świeżego pora
jabłko
2 ogórki kiszone
pół puszki groszku (lub 1 mała)
pół puszki kukurydzy (lub 1 mała)
sól, pieprz
2 łyżki majonezu





Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki umyć i w łupinkach ugotować na półtwardo. Jajko ugotować na twardo. Wystudzone warzywa i jajko obrać i pokroić w kosteczkę.

Jabłko i ogórki obrać i też pokroić w kosteczkę, pora również.

Groszek i kukurydzę odsączyć i włożyć do miski razem z warzywami, jabłkiem i jajkiem. Doprawić pieprzem i solą, na końcu dodać majonez, wymieszać i wstawić do lodówki, by się przegryzła.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka jarzynowa
  • Lupi

    Ja bym się nie obył bez musztardy!

    • U nas nigdy nie dodawało się musztardy, ale wiem, że niektórzy dodają też gruszkę albo pomijają por – ile domów, tyle receptur, mnie najbardziej smakuje ta nasza, rodzinna i pewnie każdy tak ma :)