Sałatka ryżowa z surimi

Surimi... jedni je kochają, inni nie cierpią, ale jedno jest pewne - te "paluszki krabowe" nie mają nic wspólnego z krabem! No, może poza nazwą ;) w każdym bądź razie, te kawałki białej ryby, pokolorowane w fikuśne, różowe paseczki, mogą być świetną przekąską (np. z sokiem z cytryny i sosem czosnkowym), ale przecież ich spożycie nie musi kończyć się na takich prostych recepturach. Ta sałatka to świetny pomysł na śniadanie, ale i dodatek do grilla :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


300g suchego ryżu (3 torebki)
1 ogórek szklarniowy (ok. 300g)
1 puszka kukurydzy konserwowej
250g paluszków surimi (1 opakowanie)
1/2 cytryny
pęczek koperku
2 małe ząbki czosnku
3 łyżki majonezu (miałam domowy)
sól, pieprz do smaku





Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić, przełożyć do miski. Kukurydzę odcedzić, wymieszać z ryżem. Ogórka obrać, pokroić w kostkę, położyć na sicie i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, odstawić na 15 minut. Surimi obrać z folii, opłukać pod bieżącą wodą, ułożyć na ręczniku papierowym i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut, a potem pokroić na kawałki szerokości ok. 5mm.

Odcedzonego ogórka dodać do ryżu, dodać majonez, posiekany drobno koperek i czosnek oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać, na samym końcu dodać surimi, bardzo delikatnie przemieszać, sałatkę przykryć i schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka ryżowa z surimi
  • Sałatka ryżowa z surimi