Sałatka w słoikach – z kapusty

Muszę przyznać, że jeszcze zanim zapakowałam sałatkę w słoiki spróbowałam raz, drugi i rozsmakowałam się na dobre. Sałatka wyszła wspaniała!! Postanowiłam jednak skrywać jej recepturę w szkicach, póki słoiczki nie zostaną otwarte. Otworzyłam i okazało się, że to ta sałatka, jakiej dlugo szukałam :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 4,5 litra
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
120


Sałatka:
2,5 kg białej kapusty (nie licząc głąbów, wierzchnich liści - waga po posiekaniu)
1 kg czerwonej papryki - po oczyszczeniu gniazd nasiennych i błonek
500g marchwi - po obraniu i odcięciu końcówek
500g białej cebuli - po obraniu i odcięciu twardych części
3 łyżki soli
1 płaska łyżeczka świeżo mielonego, czarnego pieprzu

Zalewa:
250ml oleju dobrej jakości
250ml octu
500g cukru pudru

Do każdego słoiczka:
1 ziele angielskie
kawałek liścia laurowego





Kapustę obrać z wierzchnich liści aż na wierzchu będą tylko te białe i podzielić ją na 4 części, posiekać w drobne paseczki, wyrzucić głąby – zważyć i zetrzeć tyle kapusty, aż wyjdzie 2,5 kilo, włożyć do bardzo dużej miski lub garnka.

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty. Paprykę wypłukać w środku, osuszyć i podzielić na ćwiartki, pokroić na cienkie paseczki, cebulę również pokroić w ćwiartki i w paseczki, wszystko dodać do miski z kapustą i marchewką.

Na to wszystko wsypać sól i pieprz i bardzo dokładnie wymieszać, aż wszystkie warzywa będą równomiernie wymieszane ze sobą.

W garnuszku zagotować składniki zalewy do momentu, aż cukier się rozpuści, wlać zalewę do miski z warzywami i dokładnie całość wymieszać.

Do każdego słoika nakładać salatkę – w połowie nakładania włożyłam listek i ziele angielskie – po czym wypełnić resztę słoika, pozostawiając około 1 centymetr odstępu od brzegu słoika.

Nakładając sałatkę należy ją bardzo mocno ugniatać – ja pierwszą część odciskałam z zalewy, a po włożeniu do słoików przypraw – ziela i listka – nakładałam trochę sałatki nie odciśniętej z zalewy. Na koniec można jeszcze dolać odrobinę zalewy.

Słoiki zakręcić – nie dokręcać – pasteryzować w kąpieli wodnej 30 minut od momentu zagotowania wody. Wyjąć słoiki, mocno dokręcić i postawić do góry dnem do momentu całkowitego wystudzenia.

Słoiki przechowywac w chłodnym miejscu.

 

Przepis ze strony przepisy.styl.fm.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka w słoikach – z kapusty