//

Sałatka warstwowa z kurczakiem, orzechami i fasolką

No tak, znów stało się tak, że na poczekaniu musiałam wymyślić przepis na konkretne, syte danie :) Od razu pomyślałam, że jeszcze z ciepłego, dopiero co kupionego kurczaka mogę zrobić sałatkę. Ach, jaka wyszła dobra! Mimo, że z sosem majonezowym, to lekka dzięki naturalnemu ryżowi, wszystko w tej sałatce tworzy idealną całość :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


1 cała pierś z pieczonego kurczaka (bez skóry)
1 torebka brązowego, naturalnego ryżu
1 puszka kukurydzy
1 puszka białej fasolki
garść obranych orzechów włoskich
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól
pieprz czarny mielony





Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć z wody i ostudzić.

Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę.

Kukurydzę i fasolę odsączyć na osobnych sitkach, orzechy podzielić na mniejsze kawałki.

Majonez, jogurt i przyprawy wymieszać na jednolity sos.

Do miski włozyć ryż, położyć równomiernie fasolkę i polać całość sosem, rozłozyć kukurydzę i kawałki kurczaka, całość posypać kawałkami orzechów.

Sałatkę przechowywać w lodówce do czasu podania – przed samym podaniem delikatnie ją wymieszać.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka warstwowa z kurczakiem, orzechami i fasolką
  • Sałatka warstwowa z kurczakiem, orzechami i fasolką