Sałatka z figami, fetą i rukolą

Ta przepyszna sałatka stała się naszym śniadaniem w jeden, leniwy, sobotni poranek. Sezon na figi trwa, więc warto skorzystać z niego w ten niebanalny i pyszny sposób. Sałatkę znalazłam w książce Yottama Ottolenghi'ego "Cała obfitość", kosmetycznie ją zmodyfikowałam o składniki, których nie miałam w domu :) Do sałatki podałam świeżo upieczone croissanty.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35


8 świeżych fig pokrojonych w ćwiartki
2 słodkie pomarańcze obrane ze skóry
100g drobnego cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
sól do smaku
80 ml oliwy
100g sera feta
dwie garście rukoli
czarny, świeżo mielony pieprz





Pomarańcze pokroić na pół, a następnie w półcentymetrowe plastry, odłożyć.

Na patelnię wsypać połowę cukru i zacząć podgrzewać, nie mieszać. Kiedy cukier się rozpuści i zrobi się złoty włożyć figi i smażyć 2 minuty, a następnie obrócić na drugi przekrojony bok i smażyć kolejną minutę. Zdjąć z patelni na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać pozostały cukier aż zrobi się złoty karmel, włożyć pomarańcze i smażyć po 1 minucie z każdej strony, zdjąć z patelni na talerz z figami (karmel ma zostać na patelni).

Zdjąć patelnię z ognia i na pozostały na niej karmel wlać sok z cytryny, dodać czosnek, sól i pieprz, mieszać aż składniki się połączą, na samym końcu wmieszać oliwę i sok, który wypłynął z owoców na talerzu, odstawić.

Na talerzu (lub talerzach) porozkładać figi i pomarańcze, posypać pokruszonym serem feta i polać przygotowanym dressingiem. Na samym końcu posypać rukolą i podawać od razu.

 

Przepis na domowe croissanty znajdziecie poniżej:



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka z figami, fetą i rukolą
  • Sałatka z figami, fetą i rukolą

0 komentarzy