Sałatka z łososia i mango na rukoli
Sałatka:
125g świeżej rukoli (1 op.)
100g wędzonego na zimno łososia w plastrach
1 dojrzałe mango
garść pestek dyni
kawałek czerwonej, świeżej papryczki chilli
Dressing:
2 łyżki miodu akacjowego
1 łyżeczka sosu z octu balsamicznego lub octu balsamicznego
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
Grzanki:
1 mała bagietka
100ml oliwy
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
Nastawić piekarnik na 130°C góra/dół z nawiewem, pestki dyni rozsypać równą warstwą na blasze, wstawić i opiekać ok. 10 minut – wyjęte z piekarnika powinny po chwili zacząć „trzaskać”. Przestawić piekarnik na 180°C góra/dół z nawiewem, kratkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Bagietkę pokroić na ukos na kromki (u mnie wyszło 6 kromek), ułożyć obok siebie na kratce.
Czosnek przecisnąć przez kratkę, wymieszać z oliwą i natką pietruszki i wykorzystując cały sos z ziołami, posmarować kromki, oprószyć ich wierzch solą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut, aż zrobią się chrupkie. Wyjąć i studzić na kratce.
Składniki dressingu wymieszać do połączenia, odstawić. Rukolę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ściereczce, rozłożyć na dużych talerzach. Mango obrać i pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na rukoli. Plastry łososia zwinąć i porozkładać między kawałkami owoców. Chilli drobno posiekać, posypać nią wierzch sałatki, całość skropić dressingiem. Na koniec posypać wierzch pestkami dyni i podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!