Sałatka z ogórka i fety

Jedną z moich ulubionych części obiadu zawsze jest sałatka, nieważne jaka, ważne, by była chrupiąca, świeża, przełamująca smak mięsa, ziemniaków, czy innych kuchennych wytworów. Nieczęsto prezentuję Wam na blogu tak nieskomplikowane przepisy, ale prawdę mówiąc, ostatnio dostałam ochrzan, że nie mam przepisu na mizerię :) (kiedyś się pojawi, obiecuję). Ta sałatka może być nie tylko świetnym dodatkiem do obiadu, może być także smaczną przekąską lub dodatkiem do dań z grilla.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15


1 ogórek wężowy (długi, szklarniowy)
130g miękkiego sera typu Feta
30g białej cebuli
1-2 łyżki oleju lub oliwy
świeżo mielony, czarny pieprz
szczypta soli





Ogórka umyć, osuszyć, obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę (około 7x7mm), ser feta również pokroić w taką kosteczkę, wszystko razem umieścić w miseczce.

Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ogórka z fetą, wlać olej lub oliwę, dodać sól, pieprz do smaku i całość bardzo, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać – tak, by nie uszkodzić serowych kostek.

Sałatkę podawać od razu lub przechowywać w lodówce do czasu podania.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka z ogórka i fety