Sałatka z ogórków

To kolejna wersja ogórkowej sałatki na moim blogu - pierwsza była sałatka szwedzka, całkiem podobna do tej, z tym, że różnią się nieco dodanymi składnikami i sposobem przygotowania. Myślę, że będzie ona dobrym dodatkiem do obiadu albo jakiegoś dobrego, smażonego mięska, kiedy zimą zachce nam się smacznej, kolorowej sałatki.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
7 słoików po 400ml
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
10+15
Czas całkowity (min):
ok. 70 minut


Warzywa:
2,5 kg niedużych, gruntowych ogórków
250g białej cebuli
250g obranej marchwi
2,5 łyżki soli
pęczek natki pietruszki
pęczek naci selera

Zalewa:
130g białego cukru
60ml oleju
60ml octu





Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 1 godzinę, dokładnie je umyć, wypłukać. Marchew umyć  obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a ogórki posiekać w drobne plasterki, cebulę pokroić w piórka (czyli cieniutkie półksiężyce), wszystkie warzywa wymieszać razem z solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z soku i dodać posiekaną natkę pietruszki i selera, wymieszać.

Zagotować zalewę, ciepłą wlać do warzyw, wymieszać i ciasno układać w słoikach, jeśli zostanie trochę zalewy, można dopełnić nią sałatkę w słoikach. Słoiki zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej 15 minut od momentu zagotowania wody. Gorące przetwory wyjąć, dobrze zakręcić, po chwili obrócić do góry dnem i pozostawić tak do wystudzenia.

Przepis znalazłam na smaczny.pl.

Zobacz też inne przepisy na wytrawne przetwory:

przetwory wytrawne_edytowany-1



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka z ogórków