//

Sałatka z rukolą, gruszką i serem blue

Brzmi znajomo? Wiem, pokazywałam kiedyś podobną sałatkę, ale z Gorgonzolą - a jak wiadomo, to ser, który lubią nieliczni, ze względu na jego specyficzny zapach i ostry smak (nawet w przypadku odmiany łagodnej). Dlatego też postanowiłam powtórzyć sałatkę, nieco ją udoskonalić o słodkie, chrupiące orzeszki i ser blue, który okazał się być świetnym substytutem Gorgonzoli - delikatnym dodatkiem do sałatki, a nie składnikiem dominującym smak.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2-4 osób
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
20


125g świeżej rukoli (1 opakowanie)
2 dojrzałe gruszki, słodkiej odmiany (ja miałam Packham)
100g sera blue (bez białej pleśni na skórce)
garść zielonych winogron

Orzechy:
po pół garści orzechów włoskich i pekan (lub garść jednych albo drugich)
2 łyżki syropu klonowego

Dressing:
4 łyżki miodu akacjowego
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka musztardy Dijon miodowej (lub zwykłej Dijon)

Ponadto:
500ml zimnej wody
sok wyciśnięty z połowy cytryny





Piekarnik nastawić na 130°C góra/dół. Rukolę opłukać pod bieżącą wodą, rozłożyć na ściereczce i osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce wymieszać wodę z sokiem z cytryny, a w drugiej wymieszać składniki dressingu, aż się połączą.

Orzechy połamać i rozłożyć na blasze na papierze do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut, aż będą uprażone (chrupiące), gorące wyjąć z piekarnika, polać syropem klonowym i dobrze wymieszać, by wszystkie lśniły, odstawić do wystudzenia.

Na półmisku (lub dwóch) rozłożyć całą rukolę. Winogrona pokroić na połówki, odłożyć. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić na paski, zamoczyć na chwilę w wodzie z sokiem z cytryny i osuszyć na ręczniku papierowym – a następnie rozłożyć na rukoli. Między kawałkami gruszki poukładać połówki winogron. Ser pokroić w drobną kostkę (ok. 7x7mm) i rozłożyć na wierzchu sałatki. Sałatkę skropić dressingiem, wykorzystując cały, jaki przygotowaliśmy. Na samym końcu posypać równo orzechami.

Podawać jako indywidualne danie lub dodatek do mięs.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka z rukolą, gruszką i serem blue
  • Sałatka z rukolą, gruszką i serem blue