//

Sałatka z surimi

Sałatkę z surimi jadałam na kilku imprezach i zawsze bardzo mi smakowała. Zwykle przygotowuje się ją zawsze w ten sam sposób, ja jednak postanowiłam do swojej wersji dodać zmiażdżone ząbki czosnku - to był strzał w dziesiątkę! Nie każdy lubi surimi, ale dla tych, którzy je jadają, taka sałatka będzie świetna na imprezę lub piknik, albo jako samodzielny posiłek w ramach kolacji.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
35


100g suchego makaronu ryżowego (1 opakowanie)
16 paluszków surimi (250g) (również 1 opakowanie)
pęczek koperku (jak ze sklepu)
300g obranego, zielonego ogórka (jeden średni szklarniowy)
4-5 łyżek majonezu
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sok z cytryny





Koperek umyć, osuszyć, ogórka umyć i obrać i pokroić w kosteczkę, zasypać ogórka w miseczce łyżką soli, odstawić.

Makaron ryżowy umieścić w misce, zalać wrzątkiem, dodać 1 łyżeczkę soli, zamieszać i przykryć, odstawić na 5 minut, do momentu aż przestanie „trzaskać”, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą, postarać się pokroić na mniejsze części.

Surimi obrać z folii, pokroić na nieduże kawałeczki, dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny, wymieszać i odstawić.

Umieścić w misce makaron ryżowy. Ogórka odcisnąć z soku i dodać do makaronu, dodać także posiekany koperek i surimi.

Czosnek wymieszać z majonezem, dodać do sałatki, całość doprawić do smaku i bardzo dokładnie wymieszać – można też poukładać warstwami i wymieszać dopiero po podaniu. Do czasu podania, sałatkę przechowywać w lodówce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka z surimi
  • Sałatka z surimi