Sałatka z surimi
100g suchego makaronu ryżowego (1 opakowanie)
16 paluszków surimi (250g) (również 1 opakowanie)
pęczek koperku (jak ze sklepu)
300g obranego, zielonego ogórka (jeden średni szklarniowy)
4-5 łyżek majonezu
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sok z cytryny
Koperek umyć, osuszyć, ogórka umyć i obrać i pokroić w kosteczkę, zasypać ogórka w miseczce łyżką soli, odstawić.
Makaron ryżowy umieścić w misce, zalać wrzątkiem, dodać 1 łyżeczkę soli, zamieszać i przykryć, odstawić na 5 minut, do momentu aż przestanie „trzaskać”, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą, postarać się pokroić na mniejsze części.
Surimi obrać z folii, pokroić na nieduże kawałeczki, dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny, wymieszać i odstawić.
Umieścić w misce makaron ryżowy. Ogórka odcisnąć z soku i dodać do makaronu, dodać także posiekany koperek i surimi.
Czosnek wymieszać z majonezem, dodać do sałatki, całość doprawić do smaku i bardzo dokładnie wymieszać – można też poukładać warstwami i wymieszać dopiero po podaniu. Do czasu podania, sałatkę przechowywać w lodówce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!