//

Sałatka ze szparagami i jajkiem

Połączenie jajka i szparagów to nic nowego - pokazywałam Wam niedawno przepis na szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce, co było dla mnie absolutnym hitem na talerzu. Ta sałatka jest równie pyszna, ale o wiele szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, była naszym sobotnim śniadaniem, przerwą między codziennymi kanapkami szykowanymi do pracy. Choć ostatnimi czasy staram się piec chleby na zakwasie regularnie, by nie kupować pieczywa, to w weekendy mam zawsze ochotę zjeść leniwe, bogate w składniki i kolorowe śniadanie, które na długo nas nasyci, bo w przeciwieństwie do dni powszednich - w weekendy raczej nie jadamy drugich śniadań, które z angielskiego nazywamy lunch'ami. Tę sałatkę można wzbogacić o pestki dyni lub płatki migdałowe, można dowolnie zmieniać rodzaj sałaty, ale dwie rzeczy muszą pozostać niezmienne - zielone szparagi i świeże jajko od wiejskiej kurki, z lekko płynnym żółtkiem w środku.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


3 garście rukoli
250g zielonych szparagów (pół pęczka)
3 łyżki oliwy
3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
4 jajka
sól, pieprz do smaku

Dressing:
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka sosu balsamicznego (ciemnego, lub octu balsamicznego)
szczypta soli i pieprzu
kilka kropli soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku





Składniki dressingu dokładnie wymieszać, odstawić.

Jajka ogrzać w miseczce z ciepłą wodą (by nie pękły przy gotowaniu). Zagotować wodę w rondlu, do gotującej włożyć jajka i nastawić czas – 8 minut. Po ugotowaniu obficie przelać rondel zimną, bieżącą wodą i odstawić z tą wodą, by jajka przestygły, a następnie je obrać.

Szparagi pozbawić twardych części, pokroić je na ukos. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć szparagi i smażyć ok. 7 minut, aż zmiękną i zaczną się rumienić, zestawić z ognia, ale nie studzić.

Rukolę opłukać i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Szynkę pokroić w poprzek, porozkładać na rukoli, ułożyć szparagi, całość polać dressingiem. Jajka przełamać na pół, ułożyć na sałatce, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem i od razu podawać (tak by szparagi były nadal ciepłe).



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka ze szparagami i jajkiem
  • Sałatka ze szparagami i jajkiem