Sałatka ze szpinaku z łososiem i awokado

Ta wspaniała, kolorowa sałatka umili każdy zimowy poranek - no i nie tylko zimowy. Każdy znajdzie w niej coś, co lubi - awokado, wędzonego łososia, mozzarellę, pyszny, orzeźwiający dressing, chrupiące pestki dyni i wiele innych, kolorowych składników, o których możecie przeczytać poniżej :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2-4 osób (w zależności od rodzaju posiłku)
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


200g świeżego szpinaku "baby" w liściach
1 średniej wielkości, czerwona cebula
1-2 rzymskie pomidory
150g wędzonego łososia w plastrach
1 dojrzałe awokado
125g mozzarelli w kulkach (lub zwykłej)
garść pestek dyni (prażonych na suchej patelni)

Dressing:
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki wody
3 łyżki oliwy
szczypta pieprzu i soli





Składniki dressingu połączyć i wymieszać.

Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku lub talerzu. Cebulę posiekać w drobne piórka, rozłożyć na szpinaku, pomidory pokroić w ósemki, również rozłożyć, awokado obrać i pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Pomiędzy pomidorami poukładać plasterki łososia i plasterki awokado, całość skropić dressingiem. Na wierzchu poukładać przekrojone kulki mozzarelli, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i posypać pestkami dyni.

Podawać od razu.

Podawać od razu, polecam do niej czosnkowe grzanki z poniższego przepisu:

sałatka z łososia i mango na rukoli3



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka ze szpinaku z łososiem i awokado