Sałatka ze szpinaku z łososiem i awokado
200g świeżego szpinaku "baby" w liściach
1 średniej wielkości, czerwona cebula
1-2 rzymskie pomidory
150g wędzonego łososia w plastrach
1 dojrzałe awokado
125g mozzarelli w kulkach (lub zwykłej)
garść pestek dyni (prażonych na suchej patelni)
Dressing:
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki wody
3 łyżki oliwy
szczypta pieprzu i soli
Składniki dressingu połączyć i wymieszać.
Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku lub talerzu. Cebulę posiekać w drobne piórka, rozłożyć na szpinaku, pomidory pokroić w ósemki, również rozłożyć, awokado obrać i pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Pomiędzy pomidorami poukładać plasterki łososia i plasterki awokado, całość skropić dressingiem. Na wierzchu poukładać przekrojone kulki mozzarelli, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i posypać pestkami dyni.
Podawać od razu.
Podawać od razu, polecam do niej czosnkowe grzanki z poniższego przepisu:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!