Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to klasyk wśród sałatek, choć każdy ma na nią swój sposób - jedni zamiast cebuli dodają szczypiorek albo czosnek, bądź też mieszają majonez ze śmietaną - ja stawiam na totalną prostotę i taka najbardziej mi smakuje. Jest świetna jako dodatek do obiadu, ale oczywiście najlepiej smakuje z daniami z grilla.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15


500g ugotowanych, ostudzonych i schłodzonych w lodówce ziemniaków
1 nieduża, biała cebula
sól, pieprz czarny do smaku
2 łyżki majonezu
opcjonalnie: szczypiorek do dekoracji





Mocno schłodzone ziemniaki pokroić w plasterki (jeśli są malutkie, wystarczy na połówki) i umieścić w misce, oprószyć je solą i pieprzem.

Cebulę posiekać w piórka, dodać do ziemniaków, do całości dodać majonez i bardzo delikatnie wymieszać. Sałatkę schłodzić przed podaniem i wyjąć z lodówki bezpośrednio przed spożyciem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka ziemniaczana
  • Sałatka ziemniaczana