Salsa brzoskwiniowa
1100g brzoskwiń - waga przed wypestkowaniem
150g białego cukru
100ml octu
120g czerwonej cebuli
1 duży ząbek czosnku
75g czerwonej papryki (bez błonek i ziarenek)
2 papryczki Jalapeño pozbawione ziarenek
Brzoskwinie umyć i wypestkować, a następnie pokroić w drobną kostkę, wsypać cukier, wymieszać i odstawić do momentu, aż cukier się rozpuści. W czasie, kiedy brzoskwinie leżakują z cukrem, obrać i posiekać czerwoną cebulę, pokroić bardzo drobno paprykę i chilli i posiekać czosnek.
Wymieszać pozostałe, pokrojone składniki z brzoskwiniami, wlać również ocet i przełożyć wszystko do garnka – zagrzać i gotować, cały czas mieszając, około 15 minut – aż owoce zmiękną, a sos trochę odparuje.
Po tym czasie nałożyć salsę do słoiczków, zostawić 0,6cm odstępu od brzegu, zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej 15 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki wyjąć, mocno dokręcić i zostawić do wystudzenia.
Przepis znalazłam w książce „”Food in jars„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!