Salsa brzoskwiniowa

Salsa brzoskwiniowa to fantastyczny dodatek nie tylko do domowych chipsów nachosów, ale nawet do pieczonego mięsa, na przykład kurczaka. Nie spodziewałam się takiego efektu, ale smakuje jak sos słodko-kwaśny, z którym zwykle przygotowuję smażoną wieprzowinę po chińsku. Jest po prostu bardzo uniwersalna, trochę kontrowersyjna - brzoskwinie i cebula? Ale spróbujcie, naprawdę, bo jeśli lubicie słodko-kwaśne smaki, to na pewno Wam zasmakuje :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
7 słoiczków po 200ml
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
15+15
Czas całkowity (min):
60


1100g brzoskwiń - waga przed wypestkowaniem
150g białego cukru
100ml octu
120g czerwonej cebuli
1 duży ząbek czosnku
75g czerwonej papryki (bez błonek i ziarenek)
2 papryczki Jalapeño pozbawione ziarenek





Brzoskwinie umyć i wypestkować, a następnie pokroić w drobną kostkę, wsypać cukier, wymieszać i odstawić do momentu, aż cukier się rozpuści. W czasie, kiedy brzoskwinie leżakują z cukrem, obrać i posiekać czerwoną cebulę, pokroić bardzo drobno paprykę i chilli i posiekać czosnek.

Wymieszać pozostałe, pokrojone składniki z brzoskwiniami, wlać również ocet i przełożyć wszystko do garnka – zagrzać i gotować, cały czas mieszając, około 15 minut – aż owoce zmiękną, a sos trochę odparuje.

Po tym czasie nałożyć salsę do słoiczków, zostawić 0,6cm odstępu od brzegu, zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej 15 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki wyjąć, mocno dokręcić i zostawić do wystudzenia.



Przepis znalazłam w książce „”Food in jars„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Salsa brzoskwiniowa
  • Salsa brzoskwiniowa