Schab ze śliwką

Schab ze śliwką nigdy nie był moją ulubioną, domową wędliną - może też dlatego, że raczej nie funkcjonował w naszym domu, bo schab raczej kojarzy się z suchym mięsem lub kotletami. Ale czego nie robi się dla swojego ukochanego... bloga? :) Schab ten powstał specjalnie z myślą o Czytelnikach, którzy przeszukiwać będą czeluście Internetu w poszukiwaniu idealnego kawałka mięsa na świąteczny stół, bądź też domowej wędliny w innej odsłonie. Schab ten robi się bardzo szybko, choć samo peklowanie i studzenie zajmuje trochę czasu, to warto go poświęcić. Mięso wyszło bardzo soczyste i aromatyczne - po prostu świetne. A ja... a ja muszę przyznać, że już bardzo lubię schab ze śliwką :) takie mięso warto jest podać z domowym chrzanem lub, jak ja to zrobiłam - z "Przysmakiem chrzanowym" ze Specjałów spod strzechy, który uwielbiam.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 1 kg mięsaok. 1 kg wędliny
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1,5 kg schabu
250g suszonych śliwek
2 płaskie łyżki soli peklowej
1-2 łyżki suszonego majeranku
1 płaska łyżka suszonej, słodkiej papryki
3-4 dość spore ząbki czosnku

smalec lub olej do smażenia





Schab oczyścić z błonek, wbić nóż w środek (w poprzek) i w to nacięcie poukładać dość ciasno śliwki (na całej długości schabu). Majeranek, paprykę i sól wymieszać i natrzeć nimi schab, przełożyć mięso do rękawa do pieczenia, włożyć obrane ząbki czosnku, rękaw zamknąć z obu stron i wstawić do lodówki na 24 do 48 godzin – ja peklowałam mięso 2 doby.

Mięso wyjąć na 1 godzinę przed pieczeniem, ogrzane wyjąć z rękawa i obsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony, włożyć z powrotem do rękawa i szczelnie zamknąć, przełożyć w rękawie na brytfankę lub blachę. Piekarnik nagrzać na 175°C góra/dół, bez termoobiegu, do nagrzanego wstawić mięso i piec 1,5 godziny (1 godzinę na 1 kg mięsa). Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, wystudzić i wstawić do lodówki. Kroić dopiero po 4 godzinach lub całej nocy chłodzenia w lodówce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Schab ze śliwką
  • Schab ze śliwką