Semifreddo z migdałami w karmelu

Walentynki już dziś, a ja mam dla Was iście gorącą propozycję deserową! Co prawda jest to deser lodowy, ale jest tak pyszny i aksamitny, że rozgrzeje nawet w najzimniejszy dzień. Pierwszy raz semifreddo jadłam w restauracji w Krakowie i tak mnie zauroczyło, że musiałam zrobić je sama :) przepis, który podaję jest na bardzo dużą porcję, więc dla dwojga można zrobić nawet połowę. Długo zastanawiałam się, jak odtworzyć płynny karmel, z którym deser był wtedy podany i wtedy wpadłam na pomysł, że polewa do "pszczółki" może byc idealna, zmieniłam tylko proporcje!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
40 + mrożenie


Semifreddo:
2 świeże, duże jaja
5 okrągłych biszkoptów
3 łyżki likieru Amaretto
6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego)
2 łyżki schłodzonej śmietanki 30%
250g serka mascarpone

Migdały w karmelu:
50g posiekanych migdałów
4 łyżki mleka
50g masła (83%)
5 łyżek cukru
5 łyżek miodu





Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek i umieścić je w osobnych miskach. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na gładką, puszystą masę, po czym wkruszyć biszkopty, wlać Amaretto i dodać mascarpone, wszystko to dokładnie wymieszać razem.

Z białek ze szczyptą soli ubić pianę, po czym dodac pozostały cukier i ubijać tak do powstawnia sztywnej, aksamitnej pianki. Śmietankę ubić na sztywno. Do masy serowej dodać pianę z białek i ubitą śmietankę i bardzo delikatnie, ale dokładnie całość wymieszać.

Masę przełożyć do foremki lub małych foremek (najlepiej silikonowych) i wstawić do lodówki na kilka godzin – u mnie deser siedział całą noc – nie zamarza mocno.

Przed podaniem przygotować sos karmelowy: wrzucić wszystko, oprócz migdałów do rondelka i rozpuścić, po czym dodać posiekane migdały i wymieszać i przestudzić.

Masę z foremek przełożyć na talerzyki i polać sosem z migdałami, podawać od razu. Uwaga, bo sos jest niesamowicie słodki!!



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Semifreddo z migdałami w karmelu

0 komentarzy