Ser topiony

Uwielbiam serek topiony, na kanapkach, w zupach - kremach i w óżnych innych wydaniach. Chciałam w końcu spróbować zrobić swój własny, domowy serek topiony. Wyszedł, wyszedł delikatny i kremowy, taki, jaki lubię najbardziej. Przepis wzorowałam na książce "Dobre gotowanie" dołączonej do TM31.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25 + schładzanie


250g twarogu tłustego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
1 jajko





Ser rozdrobnić i włożyć do garnuszka, dodać sodę i sól – utłuc tłuczkiem do mięsa. Dodać jajko i wymieszać, pogrzewać przez 15 minut, doprowadzając mieszankę do 60 stopni, cały czas mieszając.

Po tym czasie przełożyć serek do pojemniczka, przechowywać w lodówce.

 

THERMOMIX

Ser włozyć do naczynia miksującego, dodać sól i sodę oczyszczoną, zmiksować – czas 30 s., obroty poz. Interwał.

Dodać jajko, podgrzewać – czas 15 min., temp. 60 stopni, obroty poz. 3.

Po tym czasie przelać do pojemniczka i włozyć do lodówki, by wystygł i stężał.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ser topiony