Sernik dyniowy II

Robiąc ten sernik, miałam takie zamiary, by w starym przepisie podmienić zdjęcia na nowe i zrobić na nim kosmetyczne poprawki o rzeczy, które w nim zmieniłam. Jednak z każdą kolejną czynnością, okazywało się, że zmienianie przepisu jest bez sensu, lepiej zostawić stary przepis i dać mu spokój, a na blogu opublikować sernik dyniowy od nowa. I tak się stało. Zdarza mi się dość często, że w "starych" przepisach na blogu podmieniam tylko zdjęcia, bo są dobre i sprawdzone i nie zmieniam w nich grama soli, ale są też takie przepisy, które po 5 latach prowadzenia bloga wychodzą mi zupełnie inaczej - są bardziej świadome, dojrzałe, przemyślane. Lubię ten stan, bo wtedy mam poczucie, że się rozwijam, uczę i doskonalę. Ten sernik wyszedł naprawdę, jak to się mówi, "mega", mega pyszny, mega sernikowy i mega dyniowy - a połączenie polewy kajmakowej z podprażonymi płatkami migdałowymi okazało się strzałem w 10.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
tortownica 24cm
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Spód:
140g maślanych herbatników
80g masła

ok. 1-kilogramowa dynia (użyłam Hokkaido i polecam właśnie tę odmianę)

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego "klinek" (wstępnie mielonego, sprzedawanego w papierku)
400g upieczonej dyni
6 średnich jaj
170g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100ml śmietanki kremówki
50g rozpuszczonego masła
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (oczywiście domowej)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Polewa:
200g kajmaku solonego lub zwykłego
50ml śmietanki 20%
2 łyżki masła

Opcjonalnie: 100g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni





Tortownicę o śr. 24cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. W rondelku rozpuścić 80g masła, herbatniki zmiksować blenderem na proszek i wsypać do masła, mieszać aż do połączenia, a następnie przełożyć do tortownicy i ugnieść dłonią lub spodem łyżki, równą warstwę, tworząc spód sernika, wstawić całość do lodówki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180°C góra/dół. Dynię przekroić na pół i przekrojeniem ułożyć w dół na papierze do pieczenia, skórkę nakłuć nożem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika, piec 1 godzinę lub dłużej, póki dynia nie zmięknie. Upieczoną wyjąć z piekarnika, pozbawić gniazd nasiennych i wydłubać łyżką ze skóry, odważyć 400g.

Piekarnik nastawić na 160°C góra/dół. Dynię zmiksować ze śmietanką na puree. Do miski włożyć twaróg (jeśli jest zbyt słabo zmielony, to należy go jeszcze zmielić), dodać do niego wszystkie pozostałe składniki łącznie z miksowaną dynią i miksować, aż składniki dokładnie się połączą, ale nie za długo, żeby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Masę przelać do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, piec 1,5 godziny. Upieczony sernik od razu wyjąć z piekarnika i pozwolić mu stygnąć co najmniej 1-2 godziny.

Składniki polewy umieścić w rondlu, podgrzewać, aż się połączą. Sernik delikatnie wyjąć z formy i polać ciepłą polewą i posypać płatkami, przechowywać w chłodnym miejscu do czasu podania.

sernik-dyniowy-nowy-5

 

Przepis na domową przyprawę korzenną:
domowa przyprawa do piernika4



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sernik dyniowy II
  • Sernik dyniowy II
  • Sernik dyniowy II
  • Wygląda obłędnie <3 Uwielbiam sernik, więc z chęcią wypróbuję tą jego wariację :D